Selepas Ayana Moon memeluk islam, ini tindakan adik yg buat dia sebak

Selebriti Instafamous mualaf popular di Malaysia, Ayana Moon terharu dengan adik lelaki kesayangannya yang membuat keputusan untuk memeluk agama Islam.

Menurut Ayana, dia bersyukur kerana doanya selama ini sudah pun dimakbulkan Tuhan.

“Sebenarnya saya sangat terharu dengan adik saya, sebab sebelum ini hubungan saya dengan keluarga sangat baik.

“Tetapi kadang-kadang saya rasa mereka seperti tidak menghormati agama saya kerana mereka tidak suka saya memakai tudung dan ia menimbulkan sedikit masalah.

“Bila adik saya beritahu ingin memeluk islam, saya rasa sangat bersyukur kerana akhirnya Allah memakbulkan doa saya terhadap adik saya,” katanya.

Tambah Ayana, melihat adiknya melafazkan dua kalimah syahadah membuat dia terkenang kembali kenangannya sewaktu memeluk agama Islam kira-kira lapan tahun lalu.

“Apabila saya menyaksikan adik saya melafazkan dua kalimah syahadah secara tidak langsung ia mengingatkan saya disaat ketika saya ingin memeluk Islam dahulu.

“Sekarang saya rasa lebih bertanggungjawab dan sedikit tekanan, jadi saya mula belajar dan semakin mendalami tentang Islam.

“Sekarang dia masih muda dan bersekolah jadi berhasrat untuk membawa dia ke Malaysia untuk menyambung pelajarannya selepas tamat persekolahan.

“Kerana di Korea tidak mempunyai komuniti Islam mahu pun pengajian Islam, jadi agak sukar untuk menjalani kehidupan sebagai seorang muslim di sana. Jadi kalau boleh saya mahu adik saya tinggal di negara Islam seperti saya.

“Sekarang sudah hampir bulan Ramadan, jadi saya mengajarnya tentang berpuasa dan hari raya,” jelasnya.

Fakta Ayana Moon, Muslimah Korea yang Mirip Song Hye Kyo

Ayana Jihye Moon atau akrab disapa Ayana Moon adalah satu perempuan di Korea yang beragama Islam. Seperti yang kita ketahui, notabene penduduk Korea Selatan tidak beragam atau atheis. Buddha adalah agama yang mempunyai penganut terbanyak di Korsel lalu disusul oleh agama Kristen.

Sosok Ayana Moon sempat menyita perhatian netizen tanah air karena parasnya yang cantik ditambah statusnya sebagai seorang muslim. Terlebih lagi ia selalu memakai hijab kemanapun ia pergi. Banyak warganet yang menyebut kalau Ayana mirip dengan artis Korea Song Hye Kyo karena parasnya yang imut nan mempesona.

Ingin tahu lebih banyak tentang Ayana Moon? Mari kita simak fakta-faktanya berikut ini yang berhasil WowMenariknya.com himpun untuk kamu.

1. Muslimah cantik ini memutuskan jadi mualaf sejak duduk di bangku SMA pada 2012.

2. Kabar Ayana masuk Islam pertama kali diketahui publik setelah ia mengunggah foto mengenakan hijab sambil memegang Al-Quran di akun Instagram-nya, @xolovelyayana pada 2015 lalu.

3. Ayana pernah menempuh pendidikan di Universitas Islam Internasional Malaysia untuk belajar tentang Islam.

4. Wanita kelahiran 28 Desember 1995 ini mulai belajar tentang Islam hanya melalui internet. Lalu ia bertemu komunitas Muslim dan memantapkan diri untuk jadi mualaf.

5. Ayana mengaku sempat takut masuk Islam karena di Korea yang memeluk Islam sangat-sangat sedikit.

6. Ia adalah seorang model freelance dan katanya sekarang bekerja di Indonesia.

7. Kata netizen, wajah Ayana mirip sekali Song Hye Kyo. Menurut kamu cantikan yang mana?

Salut yah sama Ayana yang telah membulatkan tekad masuk Islam walau ia berasal dari negera minoritas. Semoga saja tetap tinggal di Indonesia dan dapat jodoh di sini, kamu berminat?

sumber: wowmenariknya, gempak.com 

Apa kata anda?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*